Sonberk
Sonberské vinice se rozkládají na asi 40 hektarech sprašové půdy, kterou jsme před lety podrobili geologickému průzkumu, takže víme, že tady má réva optimální podmínky. Napomáhají tomu i nadmořská výška 230 metrů a orientace vinice směrem na jih a jihozápad. O zbytek se svojí typickou pečlivostí stará vinohradník Roman Slouk. Většina prací ve vinohradu se dělá ručně.
Na každém keři necháváme ročně uzrát přibližně 1,5 kilogramů hroznů. Ne o moc víc ani míň, aby mohla rostlina optimálně rozvrhnout síly. Hrozny se sklízí výhradně ručně a v několika fázích - podle toho, jak která odrůda dozrává, což nám pomáhají určit i laboratorní testy. Právě ty ukazují, kdy mají bobule ten správný poměr cukru a kyselin.
Výsledkem je 50 až 150 tisíc lahví vína podle kvality daného ročníku. Velký rozptyl je daný tím, že pracujeme vždycky jen s těmi nejlepšími bobulemi, které na keři uzrají. Nejoblíbenějšími odrůdami a na soutěžích nejvíc oceňovanými jsou sonberský Riesling, Pálava nebo Merlot. Za vyzkoušení ale stojí i Tramín, Muškát moravský, Sauvignon, Rulandské šedé, Chardonnay nebo jejich cuvée.
Ke každé odrůdě navíc přistupujeme podle jejích potřeb. Proto pěstujeme například Merlot starobylým způsobem takzvaně na hlavu, s nízkým kmínkem. Tento styl vedení vinohradu spolu s tím, že roste na svahu a je hodně vystavený slunci, způsobuje, že hrozny dokonale uzrají. Ve sklepě se z nich díky tomu dá vytvořit moravské červené, které směle konkuruje i těm zahraničním.
Vinohrad ovšem netvoří jen keře révy vinné. Na Sonberku si zakládáme na rozmanitosti prostředí a dbáme na udržitelné hospodaření v krajině. Jednotlivé řádky vinohradu jsou proložené lučními pásy, které pomáhají zadržovat vodu v krajině a lákají hmyz. U vinařství najdete i záhony s levandulí nebo meruňkový sad, z jehož plodů si necháváme dělat meruňkový džem a meruňkovici. Vysadili jsme i oskeruše a mandloně, jejichž květy si na jaře fotí každý, kdo k nám zavítá. A cestou možná narazíte na další členy sonberského ekosystému – máme vlastní včely, které obhospodařují všechno, co kvete okolo, a všichni si díky tomu můžeme sladit třeba čaj naším vlastním medem.